Bistro Matrioska

Bistro Matrioska

Bistro Matrioska, o poveste într-o poveste 

Bistro Matrioska este un loc dintr-o carte, care a devenit un bistro de bun-gust. 

JuristFirme.ro a fost alături de echipa Matrioska, înca din etapele inițiale ale proiectului și a oferit consultanță în optimizarea circuitelor funcționale și relația cu DSVSA București, după care a efectuate toate celelalte demersuri legale, care au fost necesare pentru a obține Autorizația de Funcționare, inclusiv schimbarea destinației constructive a imobilului. 


Serviciile  JF  se adresează celor care își prețuiesc timpul  

vezi oferte și prețuri ] 


 

O poveste intr-o poveste

Fiecare loc are o poveste, dar Bistro Matrioska m-a cucerit prin povestea in poveste, prin visul care devine realitate, prin lumea in care fictiunea intalneste realul, ia lumea cartii, ca apoi sa prinda viata in lumea reala. Daca ar fi sa descriu pe scurt, Bistro Matrioska este un loc dintr-o carte care a devenit un bistro de bun-gust pe strada Visarion, dovada ca realitatea si fictiunea ajung sa se intrepatrunda in mod spectaculos. Dar istoria deschiderii restaurantului Matrioska este mult mai captivanta de atat si urmarind-o veti intelege cat de mult conteaza sa iti pastrezi visul pana la capat!

Am ajuns pe strada Visarion numarul 20 intr-o dupa- amiaza de primavara si am remarcat cladirea proaspat renovata, pastrand arhitectura anilor 1930. Pe fundalul cladirii in gri cautat, basoreliefuri ale ingerilor albi pareau sa ureze “bine ai venit!”

 

Chiar si bistrourile cu o poveste se autorizeaza cu noi!

Am ajuns la Bistro Matrioska, in strada Visarion numarul 20 pentru ca proprietarul afacerii, Tudor Dan, interactionase indelung cu echipa JuristFirme.ro in procedurile de autorizare a afacerii pe diverse paliere, asa cum cere legislatia.

Concret, colegii JuristFirme.ro au fost alaturi de echipa Matrioska inca din etapa preliminara, inaintea demersurilor de autorizare si a oferit consultanta, apoi s-au implicat in serviciile de autorizare pe linie sanitar veterinara la DSVSA Bucuresti, asistand proprietarul Matrioska in optimizarea fluxurilor functionale pana la intocmirea dosarului necesar pentru controlul autoritatii. Ulterior au fost implicati in demersuri legale pe langa toate autoritatile abilitate de control si licentiere care elibereaza documente ce stau la baza documentatiei necesare pentru intocmirea dosarului pentru autorizatia de functionare eliberata de Primaria Sectorului 1, in acest scop intocmind documentatii si deplasandu-se la institutie de cate ori a fost necesar. Astfel, echipa Primoris (JuristFirme.ro) a fost implicata in demersuri legale pe langa APM pentru obtinerea negatiei privind autorizatia de mediu, a intocmit documentatii pentru ISU pornind de la documentele pe care Matrioska le-a pus la dispozitie, a facut diverse deplasari si intocmit acte la DSP Bucuresti, PMB si OCPI, intocmit documentatii pe linie de SSM si PSI, toate acestea pentru ca Bistro Matrioska sa fie deplin autorizat.

 

Povestea Bistro Matrioska ascunsa chiar din amenajarea localului

 

 

De cand am intrat, la parterul cladirii, am fost placut impresionata de fotografiile artistice ce ieseau in evidenta pe peretii in nuante gri, de podeaua care se continua cu treptele din lemn natural care pareau sa se uneasca intr-un tot unitar. Barul impresionant, domina peretele prin rafturi cu bauturi ridicandu-se pana aproape de tavan. Mobilierul, tot din lemn, prin amplasare aerisita parea sa astepte oaspeti anuntati. Lumina natural - calda cadea discret si placut privirii, din lampi sofisticate, prin simplitate. Se simtea ca in spatele amenajarii statea un spirit de artist, al carui nume, am aflat mai tarziu, era Florin Stefan.

Alaturi de fondatorul Bistro Matrioska, am urcat pe scarile din lemn, de-a lungul treptelor spiralate, incadrate de balustrada artistica din fier forjat. Urcusul circular se incheie apoteotic cu finalitatea stilizata a scarii metalice si un corp de biblioteca pastrand culorile locului. Chiar in stanga intrarii, la etaj, discret ascunsa este o zona de lounge, in care canapele moi, in culori calde rup linia ambientala in mod distinctiv. Singurele care continua sa aduca emotie impactanta in atmosfera bistroului raman fotografiile, fiecare ascunzand o poveste.

Zona de dincolo de biblioteca imi dezvaluie o alta lume, total atipica unui restaurant. Interiorul amplu, in acelasi lemn cald, spatios, seamana cu o sufragerie prietenoasa in care scaune necomplicate din lemn stau in jurul meselor, alternat cu lavita specifica locuintelor sau fotolii confortabile din piele, intr-un tot unitar. Pe corpurile de biblioteca, ridicate pe inaltimea intregii incaperi, in care stau cuminti randuri, randuri de carti de tot felul. De la colectia “Biblioteca pentru toti” pe care am gustat-o si de care m-am bucurat cu drag odinioara, la dictionare si tratate stiintifice, toate asteapta in ordine.

 

Din discutia lui Tudor Dan cu o invitata, reprezentata a lumii culturale, inteleg ca in coltul indepartat al “sufrageriei” Matrioska, chiar langa biblioteca, va fi amplasat un pian. Mai aflu ca vor fi seri de muzica live, iar localul va fi animat doar de muzica buna, in special jazz soft.

Un aparat de fotografiat rusesc Smena, vechi de cand timpurile, pare sa capteaze instantanee ale prezentului. Traditionale Matrioska in dimensiuni variate se desfac una din cealalta pe rafturi, precum o poveste ce se naste din alta poveste.

De fapt, cum aveam sa aflu, existenta bistroului este de fapt o Matrioska in care o realitate o atrage pe cealalta, precum o poveste  atrage alta poveste.

 

Povestea bistroului Matrioska … scrisa in urma cu sapte ani

Istoria unei carti care a fost fundatia restaurantului Marioska

Povestea bistroului Matrioska incepe cu istoria unei carti care a inceput in 2010, ca urmare unei alte povesti, una de iubire, o iubire reala si atat de aprinsa incat a nascut arta. Manuscrisul cartii era terminat de Tudor Dan si prietena sa Cristina inca de pe atunci si doar se dorea tiparit. Cele trei planuri ale cartii, jocul, trecutul si planul viselor, abia asteptau sa vada lumina tiparului. Precum papusile Matrioska aliniate pe raft, povestea se dezvolta una din cealalta iar Maria ramanea permanent in atentia autorului in aventurile ei prin Clujul involburat.

Povestea din carte se dezvolta in plan real prin istoria publicarii. Printr-un noroc incredibil, dupa trei ani de cautari in van, cartea nu numai ca va ajunge in tipografie, dar cu ajutorul conjuncturii, vor iesi din tiparita 5000 exemplare, cartea fiind distribuita la nivel national.  

Care este legatura cartii cu bistroul? Numitorul comun este  un local imaginar in Cluj descris in carte, Cafe Matrioska, care acum a prins viata in Bucuresti ca element esential al transformarii fictiunii in realitate. Restaurantul a luat fiinta printr-un concurs de imprejurari la fel de greu de imaginat, cand norocul a aparut sub forma unui investitor ce a crezut in ideea autorului cartii Matrioska.

Visul sau s-a impletit cu o serie de evenimente reale care au condus la creatia acestui loc special. In seria de intamplari norocoase a aparut pictorul Florin Stefan care nu numai ca si-a pus amprenta prin fotografiile alese pentru a fi expuse in local, dar a dat importanta fiecarui detaliu interior, de la caloriferele cu patina de vechi, la lustre si caldura luminii. Sau, mai tarziu, tot printr-o intamplare fericita s-a alaturat echipei bucatarului-sef Andrei Niculae, un alt artist, de data aceasta in arta culinara.

 

Paleta culinara a Bistro Matrioska, intre micul-dejun si gourmet de seara

In contextul in care Tudor Dan mi-a povestit cu entuziasm despre talentul lui Andrei Niculae in bucatarie, inevitabil am intrebat despre meniul bistroului Matrioska. Am aflat ca meniul este pentru toata ziua, incepand cu micul-dejun, sa il citez pe Tudor pentru ca “betiile tarzii cer mic-dejun”, un meniu al zilei, pentru toti cei care lucreaza in zona si va fi completat de meniul a la carte din care preparate gourmet si feluri de baza, dar fine, precum cele trei supe “geniale”. Accentul nu s-a pus pe experimente sau pe feluri exotice, ci pe mancare “cinstita” si accesibila.

Evenimentele sunt atent planificate, iar la cum am simtit atmosfera, publicul cu siguranta va avea de ce se bucura. Workshop-uri, mini-concerte, conferinte si seri tematice vor da viata povestii Mariei, personajul principal al cartii Matrioska, intr-un local ce este, la propriu, nascut din vise.

Daca vreti sa traiti o poveste intre timpuri, intre lumi, in timp ce savurati bunatati gourmet, trebuie sa va notati adresa:

 

Bistro Matrioska

Str. IC Visarion Nr. 20